VEZA IZMEĐU AKTIVIRANJA MLADIH I POLITIKE (NE)POSTOJI?

Moja prava   |   02.05.2018.
VEZA IZMEĐU AKTIVIRANJA MLADIH I POLITIKE (NE)POSTOJI?

Društveno i političko djelovanje mladih ne može se reducirati samo na djelovanje u okviru političkih stranaka i državnih institucija (vijeća, savjeti itd.), pa čak niti na djelovanje samo u okviru udruga (za mlade i općenito), nego treba uzeti u obzir i neformalne grupe i inicijative, posvećene konkretnim lokalnim problemima.

 Nadalje, kulturne aktivnosti mladih i kulturni sadržaji koji su namijenjeni mladima tijesno su povezani s onim što je razmatrano pod imenom „Aktivni mladi“ jer, kulturna dimenzija u užem smislu, kao prostor razvijanja kreativnosti, pridonosi stvaranju političke kulture i poticajnog društvenog okruženja čak i kada kulturne i umjetničke djelatnosti nemaju neposredno vidljivog „društvenog utjecaja“.

Naposljetku, mediji i medijski sadržaji koji su namijenjeni mladima i koje mladi sami stvaraju važan su preduvjet „aktiviranja mladih“. Posebno treba naglasiti medijsko djelovanje koje osmišljavaju i provode mladi, a u tom smislu treba na različite načine poticati kako otvaranje prostora za mlade u postojećim javnim medijima, tako i njihovo samoorganizirano i kreativno stvaranje vlastitih medija, elektroničkih (radio, televizija, Internet) i tiskanih (novine, časopisi, fanzini, newsletteri, itd.).

U Hrvatskoj gotovo uopće ne postoje informativni medijski sadržaji za mlade te u deficitu medijskog prostora namijenjenog kvalitetnom informiranju mladih, teme koje su važne za socijalnu inkluziju mladih su ili marginalizirane ili im se pristupa populistički. S tim u skladu, mlade je, s ciljem njihove socijalne inkluzije, potrebno kvalitetnije informirati o svim prioritetnim temama definiranim Nacionalnim programom za mlade.

 Iz Nacionalnog programa za mlade (2014.-2017.)

 Zašto osnivati informativne centre za mlade?

 Unatoč razvoju komunikacijskih tehnologija, zbog svojevrsne medijske izoliranosti, mladi generalno nisu dovoljno povezani, nemaju potpun pregled mogućnosti i djelovanja mladih niti u vlastitom gradu, ne poznaju probleme i primjere dobre prakse u drugim sredinama te su spoznajno i kritički o problematici mladih ograničeni na relativno uzak krug svojih prijatelja i poznanika. Razvoj medija usmjerenih prema mladima doprinosi smanjenju tog negativnog trenda te posljedično boljoj informiranosti mladih o mladima, a time potencijalno i boljoj povezanosti mladih iz različitih socijalnih i geografskih kategorija. Sukladno tome, zadaća Nacionalnog programa za mlade jest i pružiti odgovarajući okvir podrške razvoju informativnih centara za mlade.

 Iz Nacionalnog programa za mlade (2014.-2017.)

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.