Učenički dom u posjetu Verandi

Aktualno   |   02.10.2018.
Učenički dom u posjetu Verandi

U pratnji svoje odgajateljice Anite Rešetar, Udrugu za pomoć mladima VPŽ "Veranda" posjetili su učenici iz Učeničkog doma Virovitica i po prvi puta se susreli s aktivnostima udruge i aktualnim projektima, upoznavši tako na koji način i oni mogu sudjelovati, koje usluge i mogućnosti udruga za njih nudi - i to iz prve ruke - na radionici univerzalne prevencije ovisnosti - Relaksaciji smijehom.

U sklopu projekta prevencije ovisnosti u lokalnoj zajednici „Savjetovalište za mlade“, financiranog od strane Lions kluba Vereucha, 1. 10. je u prostorima Udruge Veranda održana radionica Relaksacije smijehom za učenike iz Učeničkog doma. Voditeljica radionice je Marina Petrić, radna terapeutkinja i certificirana voditeljica relaksacije smijehom.

Cilj radionice je bio senzibilizacija mladih osoba o važnosti smijeha i relaksacije u svakodnevnom životu te demonstracija i uključenje u jedan neobičan, ali vrlo jednostavan  načina  opuštanja.

Moderna znanost je potvrdila kako je na prvom mjestu, za stvaranje osobne sreće i dobrih odnosa u zajednici, vrlo važna bogata mreža emocionalne povezanosti među ljudima. Nedostatak opuštenog i neopterećenog kontakta rezultira nesuglasicama koje mogu trajno otuđiti osobu od prijatelja i obitelji. To je jedan od razloga zašto su nasilje, ovisnosti i maloljetnička delikvencija postali naša svakodnevnica.

Relaksacija smijehom je kombinacija smijeha i pravilnog disanja. Smijeh, pjevanje i igra element su unutarnje radosti koje potičemo vježbajući smijeh. Znanstveno je dokazano da tijelo ne raspoznaje razliku između prirodnog i simuliranog smijeha te da i jedna i druga vrsta smijeha izazivaju iste pozitivne fiziološke promjene. Vježbama smijeha pristupamo kao inventivnoj vrsti tjelovježbe putem koje postajemo razigrani poput male djece i izražavamo svoju urođenu, ali često potisnuti radosnu prirodu.

Kao rezultat imamo trenutno podizanje raspoloženja, a dugoročno smanjenje stresa i međusobnih tenzija, bolju komunikaciju, empatiju, poboljšanje ukupnog zdravstvenog stanja, smanjenje depresije i anksioznih stanja, povećanje samopouzdanja i sposobnost samoizražavanja. Za navedene benefite vjerujemo da su put ka ispunjenom životu bez potrebe za bilo kojom vrstom ovisnosti prisutne u današnjem vremenu.

Nakon metode relaksacije smijehom tijelo i duh smo odmorili tehnikama opuštanja i relaksacije.

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.