Svjetska zdravstvena organizacija proglasila novu ovisnost

Zdravlje   |   05.01.2018.
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila novu ovisnost

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) u 11. Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (International Classification of Diseases, ICD) proglasila je novu ovisnost. Među dosadašnja mentalna oboljenja uključila je i „gaming disorder“, odnosno prekomjerno igranje videoigrica. Za dijagnosticiranje ove ovisnosti potrebno je 12 mjeseci praćenja ispitanika, ali se ovaj rok može i skratiti ukoliko su simptomi učestali.

Simptomi koji pogađaju osobu oboljelu od ovoga poremećaja su sljedeći:

  • nemogućnost kontroliranja u „gejmanju“ (učestalosti, intenziteta, trajanja)
  • promjena životnih prioriteta i postavljanje videoigara iznad drugih instanci (posla, studija, škole, partnera, djece, čak i bioloških potreba poput hrane i pića)
  • nastavljeno ili eskalirano igranje videoigara unatoč negativnim posljedicama

Dr. Richard Graham, liječnik iz londonske bolnice Nightingale Hospital, tvrdi da se godišnje susretne s 50 novih različitih slučajeva „digitalne ovisnosti“ koji štetno djeluju na neurološko stanje pojedinca, ali i na živote članova zajednice u kojoj živi, te negativno utječu na sva područja života „gejmera“ (san, prehranu, socijalizaciju i učenje/obrazovanje). Mnogi psihijatri tvrde da je utjecaj interneta u životu mladih i dalje nedovoljno istražen te podložan daljnjim istraživanjima što znači da se njegovi nedostatci i dalje ne smatraju negativnim utjecajem na ljude, osobito djecu i mlade.

Mnoge zemlje pokušavaju se na vrijeme uhvatiti ukoštac s problemom: u Južnoj Koreji djeci mlađoj od 16 godina zabranjeno je igranje internetskih videoigara između ponoći i 6 sati ujutro, u Japanu je internetski operater „Tencent“ ograničio dnevno vrijeme igranja videoigara za mlade.

Istraživanje je pokazalo da dječaci i mladići od 8 do 18 godina videoigre igraju češće od djevojčica i djevojaka iste dobi.

U konačnici, i sami se možemo zapitati: koliko sati dnevno provodimo igrajući videoigre? Koliko sati provodimo s mobilnim uređajem u ruci? Kako to utječe na naše oči, mozak, kralježnicu, srce, bubrege…? Razmislite.

 

izvor: bbc.com

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.