Smanjen broj zadataka na ispitu iz Povijesti

Aktualno   |   10.12.2018.

Prema kalendaru NCCVO-a, ispit iz Povijesti na ljetnom roku mature piše se 6. lipnja 2019. u 14 sati. Ispitom se provjerava gradivo iz četiri područja: uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek; srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća; novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću; svijet XX. i XXI. stoljeća.

Smanjen broj zadataka, a vrijeme pisanja ostalo je isto

U ispitnom katalogu kojeg možete vidjeti pri dnu ovoga teksta, navedeni su obrazovni ishodi iz Povijesti. Pojednostavljeno rečeno, obrazovni ishodi su konkretni opisi onoga što pristupnici moraju znati ili moći učiniti kako bi na ispitu ostvarili željeni rezultat. Ono što morate naučiti nalazi se u tablicama ispitnog kataloga od 17. stranice.

Ispit državne mature iz Povijesti traje 120 minuta bez stanke, a od pribora je na njemu dozvoljeno koristiti samo kemijsku olovku.

Broj zadataka na ovom ispitu smanjen je u odnosu na prošlu godinu. Umjesto 80, maturanti će na Povijesti trebati riješiti 70 zadataka. Najviše je zadataka višestrukog izbora (na zaokruživanje), njih 35. Gledano prema područjima, najviše pitanja odnosit će se na ispitno područje svijet XX. i XXI. stoljeća. Uz manji broj zadataka, novost je od ove godine i manji broj bodova koje ispitanici mogu ostvariti. Oni koji ispit riješe bez ijedne greške dobivaju 80 bodova.

Ispit na državnoj maturi iz Povijesti obuhvaća gradivo koje se redovitim učenjem obradi do kraja četvrtoga razreda gimnazije. Literatura za pripremu ispita iz Povijesti su svi udžbenici propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom protekloga četverogodišnjega razdoblja. Pristupnicima se za dobar uspjeh savjetuje i proučavanje opisa ispitnih cjelina te primjera zadataka i rješavanje oglednoga primjera ispita.

Prošle godine pojmovi su bili pozitivni, ali brojni su dobili jedinicu

Kao što smo već spomenuli, prošle godine prilikom pisanja Povijesti pristupnici nisu imali prevelikih poteškoća. Od područja su dominirali ratovi, a popriličan broj pitanja bio je vezan uz opću kulturu.

– Najviše sam se mučio sa zadatkom u kojem smo dobili tekst nekog političara o NDH i iz toga smo morali zaključiti o kome je riječ. Mučio me i zadatak u kojem sam dobio sliku nekih vojnika s ustaškom šahovnicom i naslovom Borba udružene Europe te iz toga zaključiti na koju je vojnu operaciju plakat pozivao. U usporedbi s prošlim testovima, ovogodišnji mi se čini malo težim, ali za razliku od prošle godine mi nismo imali veliki broj pitanja iz umjetnosti, eventualno filmske. Ove godine su se više fokusirali na povijesne ratove, kazao nam je nakon ispita Vice, bivši maturant Hotelijersko-turističke škole u Zadru.

Iako se prošlogodišnji maturanti nisu previše žalili na težinu ispita iz Povijesti, dio njihovih kolega na tom se predmetu nije baš previše proslavio. Gotovo 18% pristupnika iz Povijesti je dobilo jedinicu. Za dvojku je trebalo ostvariti 30% od ukupnog broja bodova, a postotne pragove za ostale ocjene možete vidjeti u tablici u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Povijesti možete pročitati u katalogu, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.