Projekt „Ženska perspektiva“

Zapošljavanje i poduzetništvo   |   27.06.2018.
Projekt „Ženska perspektiva“

U 2018. godini Udruga za razvoj poduzetništva „Perspektiva“ iz Lipika pokreće regionalni projekt „Ženska perspektiva“ kako bi poduzetnicama iz nerazvijenih područja Hrvatske pomogla u razvoju i jačanju njihovih poduzetničkih aktivnosti. Riječ je o ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu.

Iako u ovim nerazvijenim područjima Hrvatske postoji velik interes i potencijal žena za pokretanjem poduzetničkih aktivnosti, prepreku u njihovu ostvarenju čini nedostatak inicijalnog kapitala koji im onemogućuje obuhvaćenost Mjerama ruralnog razvoja, kao i mala veličina i izrazito lokalno tržište na kojem trenutno posluju. Stoga je cilj projekta „Ženska perspektiva“ iskoristiti njihov poduzetnički potencijal te im pomoći da iz proizvođača za vlastite potrebe izrastu u komercijalne proizvođače, usvoje tržišna razmišljanja, poduzetničke i socijalne vještine za uspješno poslovanje, te postignu uvjete za korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja. Onima koje neće biti u mogućnosti koristiti ove mjere omogućit će se daljnji razvoj poduzetničkih aktivnosti kroz nastavak ovog projekta i daljnjeg rada na razvoju poslovanja žena.

Projektom ćemo obuhvatiti 50 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije (važeći rang županija sukladno indeksu razvijenosti aktualnom u vrijeme izrade projekta).

U sklopu projekta korisnice će pohađati profesionalnu edukaciju u sklopu koje će usvajati poduzetničke vještine poput razrade projektne ideje i formiranja proizvoda, pripreme poslovnog plana, osnova financija i računovodstva, te marketinga, kao i socijalne vještine poput komunikacije, upravljanja vremenom, vještina prezentacije, timskoga rada, rada sa zahtjevnim potrošačima i slično.

Također će im biti predstavljeni novi trendovi u području ekoloških poljoprivrednih proizvoda. U sklopu projekta za korisnice ćemo organizirati studijsko putovanje i razmjenu praksa s uspješnim
poduzetnicama iz razvijenih dijelova Hrvatske, mentorstvo stručnjaka na njihovom projektu tijekom šest mjeseci, razradu i prezentaciju poslovnog plana te izradu web stranice projekta i web trgovine za prodaju njihovih proizvoda kako bi ih što šire plasirale.

Dinamika provedbe projekta „Ženska perspektiva“


Vrijeme Aktivnost Objašnjenje
Lipanj 2018.
  1. Motivacijske radionice
Animiranje žena poduzetnica da se prijave na projekt
Rujan 2018.
  1. Motivacijske radionice
Upoznavanje i odabir kandidatkinja
12.-14. listopad 2018. Studijsko putovanje u Istru Studijsko putovanje u Istru i upoznavanje sa radom Istarskih poduzetnica.
Studeni i prosinac 2018.

 

Siječanja i veljača 2019.

Edukacijske radionice za poduzetnice Tokom kasne jeseni i zime planirane su edukacijske radionice
Siječanj – lipanj 2019. Mentorski rad sa poduzetnicama Tokom zimskog perioda i proljeća planira se mentorski rad sa poduzetnicama
Siječanj – studeni 2019. Rad na internetskoj prodaji i otvaranju novog tržišta Pronalazak novih kupaca i tržišta

 

izvor: perspektiva.hr

foto: selo.hr

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.