Priča o Erasmusu: Martina antwerpenska avantura

Mobilnost / putovanja   |   Marina Mađarević  |  29.06.2018.
Priča o Erasmusu: Martina antwerpenska avantura

U šetnji prekrasnim Antwerpenom, lučkim gradom Rubensa i van Dycka, gradom belgijskoga vafla, piva i čokolade, a ujedno i jednim od najznačajnijih multi-kulti europskih gradova, tog lijepoga svibanjskoga dana put me nanio u knjižnicu Erfgoedbibliotheek Hendrik Consciensce. Ondje zatječem nasmiješeno lice koje me, umjesto na uobičajenom nizozemskom ili francuskom jeziku, pozdravlja s poznatim „dobar dan“. Magistrica informacijskih znanosti Marta Ivanović iz Biograda na Moru upravo u Antwerpenu odrađuje svoju praksu koju joj je omogućio program Erasmus+. Nakon što mi je stručno predstavila književni repozitorij, ljubazno je podijelila svoja iskustva o studentskoj razmjeni.

 

Svjesni smo belgijskih ljepota i posebnosti koje se najčešće povezuju uz Bruxelles i Europsku uniju, a uz koje Antwerpen najčešće ostaje „postrani“. Otkud Vi u Antwerpenu? :)

Ovdje sam zahvaljujući programu Erasmus+! U Antwerpenu sam na tromjesečnoj stručnoj praksi koja je financirana od strane Europske unije, što je za studente vrlo dobra mogućnost za stručno usavršavanje, a ujedno i osobno usavršavanje. Ja uglavnom radim u uredu, radim katalogizaciju starih knjiga iz 16. stoljeća koje su tiskane u Baselu. Katalogiziram ih, odnosno upisujem, procjenjujem njihovo stanje kakvo je, treba li se poduzeti neki korak u restauraciji ili je sve u redu… Ovo je doista prilika koju bi svaki student trebao iskoristiti.

 

Mladi ljudi često se boje razmjena studenata, neki strahuju od odlaska u drugu zemlju, drugi pak misle da nemaju dovoljno dobre ocjene i da neće uspjeti ući u program. Koji je Vaš studentski status i kako ste se prijavili?

Diplomirala sam na Sveučilištu u Zadru, na smjeru informacijskih znanosti. Studij sam završila krajem siječnja ove godine, ali sam se na Erasmusovu praksu prijavila i prije. Prijavila sam se dok sam bila student pete godine, a sad sam, s titulom magistrice, napokon iskoristila ovu mogućnost.

 

Pitala sam Vas zašto Antwerpen, ali nisam pitala zašto Belgija. Pa, zašto baš Belgija?

Prvi su odgovorili na e-mail! (smijeh) Slala sam puno, puno mailova, preko stotinu i Antwerpen je, uz arhiv u Lisabonu, prvi koji je odgovorio. Nakon dobivenoga potvrdnoga odgovora i poziva na praksu, odlučila sam istražiti situaciju i odlučiti se kamo otputovati, u Belgiju ili u Portugal. Pitala sam svoju mentoricu za mišljenje jer sam željela objektivno mišljenje o tome koja je ustanova bolja i na boljem glasu. Mentorica je rekla da je čula da je ova ustanova u kojoj se nalazimo jako dobra, da često imaju studente na razmjeni, volontere svih dobnih skupina te su otvoreni za javnost i suradnju. Zahvaljujući tim informacijama, donijela sam odluku.

 

Sada već možete govoriti o pristupu knjižnicama u Hrvatskoj i knjižnicama u Belgiji. Postoje li razlike?

Razlike? Pa, ovakvo nešto mi nemamo u Hrvatskoj. Erfgoedbibliotheek Hendrik Consciensce (Hendrik Conscience Heritage Library) nije ni gradska knjižnica ni znanstvena, to je, kad bismo sam naziv preveli na hrvatski, baštinska knjižnica. Takav koncept još nemamo u Hrvatskoj jer su knjižnice ili javne, gradske ili znanstvene ili vezane uz određenu instituciju (primjerice, uz samostane). I ovdje u Belgiji je to još u povojima, novo je, ne zna se kakav je status, javljaju se problemi u financiranju... Možemo reći da dijelimo iste probleme po pitanju izvora financiranja. U Belgiji nas financira Grad. Sve javne knjižnice uglavnom financira Grad, a ako imate neki poseban status, onda je tu ministarstvo kulture. I naravno, nikad novaca za kulturu i knjižnice, isto kao i u Hrvatskoj.

 

Kulturne razlike su sitne, no što je s društvenim razlikama? Postoje li razlike između mladih u Hrvatskoj i Belgiji?

Mladi Belgijanci imaju viši životni standard od naših mladih ljudi, ali se njihov studentski život ne razlikuje toliko od onoga koji žive hrvatski studenti. Imamo slične životne stilove: učenje, rad, druženje…

 

Sad ste upoznali novu kulturu, novu zemlju, nove poslovne izazove. Možete li govoriti o svojim poslovnim željama: javljaju li se želje za ostankom ili pak želje za povratkom u domovinu?

Otvorena sam za sve mogućnosti. Prije svega, treba dati priliku Hrvatskoj, ali ako ne bude posla, nažalost – van. Sad mi ne bi bilo prvi put da odlazim. No nadam se da će se u Hrvatskoj otvoriti neka vrata jer, na kraju krajeva, vi ste uvijek stranac u drugoj državi.

 

Za kraj, poruka za sve Erasmusovce?

Iskoristite prilike koje vam se nude i iskoristite ih maksimalno!

 

Našoj sugovornici i erasmusovskoj ekspertici Marti od srca želimo otvaranje nekih hrvatskih vrata koja će joj omogućiti sigurno domaće radno mjesto i još mnogo stručnih usavršavanja diljem svijeta. Sve ostale pozivamo na otkrivanje mogućnosti programa Erasmus+. Više doznajte na mrežnim i Facebook stranicama Agencije za mobilnost i programe EU, a ne zaboravite pratiti i naše stranice na kojima vam redovito donosimo saznanja o novim stipendijama i razmjenama mladih.

 

foto: M. M.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.