Potvrda o studiranju u sustavu e- Građani

Moja prava   |   08.01.2018.
Potvrda o studiranju u sustavu e- Građani

Mrežni sustav e-Građani nastao je kako bi se olakšalo poslovanje te smanjili redovi čekanja. U sustavu možete pronaći brojne potvrde za koje više nije potrebno odlaziti u matične institucije i čekati na šalterima. Sada je sve dostupno u digitalnom obliku. Jedna od pogodnosti svakako je i potvrda o studiranju, novitet koji možete pronaći u sustavu. Referadne gužve odsad će biti manje.

Kako do potvrde o studiranju u sustavu e-Građani?

Studenti se prijavljuju pomoću svoga AAI@EduHr identiteta. On im omogućava korištenje700 različitih usluga.

Osim svojim AAI@EduHr identitetom, na sustav e-Građani možete se prijaviti i pomoću ePASS korisničkoga imena i lozinke koji izdaje Financijska agencija (FINA), mTokena, HZZO-a, bankovnih tokena i drugih korisničkih računa (primjerice, učitelji i nastavnici sa sustavom su povezani i u aplikaciji eDnevnik).

Što sve nudi sustav e-Građani?

U 10 kategorija (Pravna država i sigurnost, Obitelj i život, Odgoj i obrazovanje, Promet i vozila, Aktivno građanstvo, Financije i porezi, Zdravlje, Rad, Poslovanje, Stanovanje i okoliš) možete pronaći niz različitih dokumenata koji vam olakšavaju posao prikupljanja potrebne papirologije za određene akcije.

Mlade će svakako zanimati sljedeće:

 1. e-Zahtjev za izdavanje ePutovnice – novost koja se pojavila u siječnju 2018., a omogućuje predavanje zahtjeva za ePutovnicu (dakako, u slučaju da podnositelj zahtjeva već posjeduje eOsobnu iskaznicu) /Pravna država i sigurnost.
 2. Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak – dugo čekanje u redovima na sudu te ispisivanje obrazaca i preslike osobnih iskaznica otišle su u prošlost za digitalizirane ljude; ukoliko tražite posao, ova će vam mogućnost pojednostaviti postupak / Pravna država i sigurnost.
 3. e-Prijava boravišta hrvatskih državljana – korisno ukoliko mijenjate adresu / Pravna država i sigurnost.
 4. e-Matične knjige – omogućuju vam dobivanje preslike vašega rodnoga lista / Obitelj i život.
 5. e- Dnevnik za roditelje – roditelji mogu dobiti uvid u školske uspjehe svojih osnovnoškolaca i srednjoškolaca (vrijedi za škole koje koriste e-Dnevnike) / Odgoj i obrazovanje.
 6. e-Zapis o statusu studenta – potvrda o studiranju koja se često traži prilikom natječaja za stipendije ili prilikom potrage za studentskim poslovima / Odgoj i obrazovanje.
 7. e-Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole – svoju vozačku dozvolu možete zatražiti kao i ePutovnicu / Promet i vozila.
 8. Moj OIB – svoj osobni identifikacijski broj također možete zatražiti putem ovoga sustava / Financije i porezi.
 9. Zahtjev za izdavanje Europske kartice – ukoliko putujete izvan Hrvatske te po području Europske unije, dobro je sa sobom nositi i europsku zdravstvenu iskaznicu / Zdravlje.
 10. Elektronički zapis o radno pravnom statusu (e-radna knjižica) – podatke o dosadašnjim radnim mjestima pronaći ćete na jednom mjestu / Rad.
 11. Burza rada – omogućuje unos životopisa nezaposlene osobe te vas povezuje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje / Rad.

Više informacija možete saznati u Financijskoj agenciji (FINA-i) te na mrežnim stranicama Središnjeg državnog portala.

 

izvor: pretinac.gov.hr

foto: Središnji državni portal

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.