Paket Mjera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini: izmjene u odnosu na prošlu godinu

Zapošljavanje i poduzetništvo   |   02.01.2018.
Paket Mjera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini: izmjene u odnosu na prošlu godinu

U Zagrebu je krajem prosinca prošle godine donesen dokument s izmjenama prvobitnoga paketa Mjera aktivne politike zapošljavanja. Hrvatski zavod za zapošljavanje na svojim mrežnim stranicama donosi sve izmjene, a možete ih pročitati u nastavku.

1. Potpora za zapošljavanje

Mjera se odnosi na osobe bez staža osiguranja, osobe s radnim stažem (dugotrajno nezaposlene, osobe starije od 50 godina i posebne skupine nezaposlenih), osobe s invaliditetom te bivše polaznike stručnoga osposobljavanja za rad. Izmjena u odnosu na prošlu godinu: povećan postotak sufinanciranja na maksimalni mogući za sve kategorije nezaposlenih osoba te iznosi 50% godišnjeg troška bruto II plaće, a za osobe s invaliditetom 75%.

2. Potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo

Omogućen veći iznos plaće osobama bez staža osiguranja koje će poslodavci u realnom sektoru zaposliti uz potporu, a u svrhu stjecanja prvog radnog iskustva/pripravničkog staža. Omogućeno pokrivanje troška plaće pripravnika u javnom sektoru.

3. Potpora za usavršavanje

Podizanje konkurentnosti podrazumijeva da se radnici obučavaju za rad na više različitih radnih mjesta i poslovnih procesa, a ne podrazumijevaju se: matični tečajevi kroz praćenje promjena i trendova na tržištu rada, edukacija nužna za usklađivanje sa zakonskom normama i propisima (npr. stjecanje licencije javne nabave, uvođenje standarda), tečajevi knjigovodstva, jezika, računalni tečajevi, edukacije za podizanje razine generičkih vještina i sl.

4. Potpora za samozapošljavanje

Povećan iznos potpore za samozapošljavanje. Omogućeno udruživanje u svrhu proširenja djelatnosti.

5. Obrazovanje nezaposlenih

Priznat će se selekcija potencijalnih kandidata 6 mjeseci prije uključenja u mjeru, a koja uključuje i liječnički pregled.

6. Osposobljavanje na radnom mjestu

Dodana je nova ciljana skupina: Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih dulje od 12 mjeseci koje su izgubile znanja i vještine potrebne za rad u zvanju za koje su se obrazovale.

7. Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

Postroženi kriteriji za odobravanje u slučaju kada polaznici stručnog osposobljavanja nisu obvezni stažisti, poglavito u javnom i privatnom sektoru. Osobe mogu birati hoće li se uključiti na stručno osposobljavanje u višoj ili nižoj stečenoj razini obrazovanja, ukoliko u višoj razini obrazovanja ne mogu pronaći zaposlenje.

8. Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva – 30+

Uvođenjem ove mjere osobama starijim od 30 godina, a koje sukladno Zakonu o radu imaju obvezu polaganja stručnog ispita, omogućeno je stjecanje formalnih uvjeta za polaganja istog. Pokriven trošak prijevoza koji sad iznosi 1 kn po kilometru.

U točkama o javnim radovima, potpori za očuvanje radnih mjesta te poslovima stalnih sezonaca nema izmjena. Cijeli tekst pronađite na poveznici.

 

izvor: hzz.hr

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.