Ne budimo muhe bez glave: oprez u prometu!

Moja prava   |   13.06.2018.
Ne budimo muhe bez glave: oprez u prometu!

S dolaskom ljepših dana na ulice izlazi sve veći broj biciklista, motociklista i pješaka. Velik broj njih su djeca i mladi. Kako bi se spriječio broj prometnih nesreća, mole se građani da paze na sebe i druge u prometu. Sačuvajte svoje vrijeme koje biste proveli u pravnim parnicama, sačuvajte svoj novac za pametnije stvari (poput sladoleda ili ulaznica za koncert), a prije svega, sačuvajte svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi te živote – njih nam nitko ne može nadoknaditi.

 

Nekoliko savjeta o ponašanju u prometu:

 

1. Biciklisti se voze po biciklističkoj stazi.

Na svu sreću, odnedavno se naš grad može pohvaliti novim biciklističkim stazama. Kako bi se spriječili naleti biciklista na pješake na pješačkim stazama ili automobila na bicikliste na kolnicima, poštujte tuđi prostor kretanja.

 

2. Prilikom stupanja na zebru, siđite s bicikla.

Proteklih dana proučavali smo ponašanje biciklista u prometu. Mnogi od njih prilikom približavanja pješačkom prijelazu ne silaze s bicikala. Mnogi od njih čak ni ne pogledaju u smjeru kretanja drugih vozila jer su očito uvjereni da imaju prednost čim stupe na zebru. Ne treba se zavaravati! Vrlo je važno – zbog svoje sigurnosti, ali i tuđe sigurnosti i duševnoga mira – sići s bicikla i pogledati lijevo i desno.

 

3. Noću biciklirajte s reflektirajućim prslucima i ostalom odgovarajućom opremom.

Vidljivost u prometu noću je smanjena (što zbog automobila koji dolaze u susret, što zbog mraka). Veoma je važno da biciklisti svoje bicikle voze noseći reflektirajuće prsluke i uz svjetla (prednja, stražnja, „mačje oko“).

 

4. Smanjite glazbu i pratite promet, a ne ekran.

Vrlo je važno da vozači automobila i bicikala budu usmjereni na vožnju, ali isto tako je vrlo važno da i pješaci paze u prometu. Prilikom stupanja na pješački prijelaz (dakle, kolnik) nemojte se usmjeriti na najveću jačinu zvuka glazbe koja svira iz vaših slušalica, nemojte u tom trenutku brinuti zbog testa iz Matematike i nemojte baš u tom trenutku dogovarati ljubavni sastanak. Dovoljna je jedna sekunda da se zlo dogodi.

 

5. Pliz, pogledajte lijevo-desno.

Iako nas u prvom razredu osnovne škole uče da prije stupanja na pješački prijelaz treba pogledati lijevo pa desno pa još jednom lijevo, rijetki od nas to mudro pravilo prakticiraju. Sačuvajte se odlaska u bolnicu i poštedite se ljeta u gipsu (ili nečega gorega). I, pliz, gledajte preko ceste!

 

6. Jedna za vozače automobila: signalizirajte svoje kretanje unutar kružnoga toka.

Svi bismo mi ponekad voljeli čitati tuđe misli, međutim, ne ide. Zbog toga je vrlo važno da signalizirate svoje kretnje unutar kružnoga toka. Ako nastavljate svoju vožnju unutar njega, oglasite se lijevim žmigavcem, ako izlazite, izađite uz desni žmigavac. Jednostavno, a ostali vozači će vam biti zahvalni.

 

Promicanjem sigurnosti u prometu bavile su se 2016. godine i volonterke Udruge za pomoć mladima Virovitičko-podravske županije „Veranda“ Iva Marović i Ema Patrčević tijekom projekta „Od akcije do reakcije – živi život“ koji je financiran putem javnih potreba Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Dio tadašnje atmosfere možete vidjeti ovdje.

 

foto: parentium.com

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.