Mladraci: zanimanje medicinski tehničar/medicinska sestra

Obrazovanje   |   22.05.2018.
Mladraci: zanimanje medicinski tehničar/medicinska sestra

O zanimanju medicinski tehničar govorili su nam učenik (budući medicinski tehničar) Josip Perić i mlada medicinska sestra Sanela Košutić.

 

Josip Perić, 19, učenik i budući medicinski tehničar

Zašto si odabrao ovo zanimanje? Što te privuklo? Zato što me ideja o pomaganju drugima zanimala još od sredine osnovnoškolskog obrazovanja.

Jesi li se prije toga raspitao o mogućnostima zaposlenja? Ne, zato što mislim da se čovjek, uz dovoljno truda i znanja, u svome zanimanju uvijek može zaposliti.

Prema tvom mišljenju, kakva bi trebala biti plaća za rad u ovoj struci? Budući da svoj posao smatram dosta odgovornim, plaća kakva je trenutno u RH je mala. Medicinske sestre i tehničari provode više vremena s pacijentom nego liječnici.

Koje su dobre strane ovoga zanimanja? Dobre strane ovoga zanimanja su vidljive ako je zanimanje odabrano s velikom željom za radom i učenjem te ako se smatra pozivom. Zadovoljstvo je jedna od dobrih strana, osobito kada znate da vaš rad je spašavanje zdravlja ljudi.

Postoje li nedostatci u ovom zanimanju? Da, smatram da nismo dovoljno zaštićeni, barem ne onoliko koliko bismo trebali biti, a medicinske sestre i tehničare jako se malo i cijeni.

Koliko je važna praktična primjena znanja (praksa)? Smatram je dosta važnom jer se teoretsko znanje odmah primjenjuje u praksi. Važno je znati kako pristupiti pacijentu i što napraviti.

Koji nastavni predmeti su bili izuzetno važni za upis u ovo zanimanje? Biologija, kemija i fizika. Od čega smatram da je biologija najvažnija.

Jesi li zadovoljan svojim odabirom? Jesam. I nikada ne bih mijenjao svoje zanimanje.

Kakvi su tvoji poslovni planovi? Planiraš li raditi u struci, planiraš li ostati u Hrvatskoj? Prije svega, volio bih se što prije zaposliti u svojoj struci. Zatim, uz rad, nastaviti daljnje školovanje. Planiram ostati u zemlji kojoj sam se rodio.

 

Sanela Košutić, 23, medicinska sestra u kućnoj njezi

Zašto si odabrala ovo zanimanje? Što te privuklo? Odabrala sam ovo zanimanje jer sam odmalena okružena starijim ljudima s kojima sam odrasla i uvijek sam im htjela pomoći, razumjeti ih na neki način, biti im podrška.

Jesi li se prije toga raspitala o mogućnostima zaposlenja? Naravno da jesam. Vrlo je važno, pogotovo u našoj struci, odmah početi raditi. Tek onda počinjemo shvaćati ozbiljnost naše struke.

Prema tvom mišljenju, kakva bi trebala biti plaća za rad u ovoj struci? Rad u našoj struci nekad nije lak. Postoje dani kad ni nama ne cvjetaju ruže, ali svejedno moramo ostati pozitivni zbog ljudi o kojima se brinemo. Mislim da je pet tisuća kuna okej plaća.

Koje su dobre strane ovoga zanimanja? Dobre strane su rad s ljudima, pogotovo ako smo svaki dan s njima i ako u nama vide utjehu i nekoga tko ih razumije. Najvažnije su empatija i ljubav prema tome što radimo.

Postoje li nedostatci u ovom zanimanju? Naravno da postoje, svaka struka ima svoje mane i nedostatke.

Koliko je važna praktična primjena znanja (praksa)? Jaaaakoooo je važna! Jedno je teorija, praksa je sasvim nešto drugo. Kroz rad zapravo shvatimo i osjetimo, a ne kroz knjigu. Ne kažem da teorija nije važna, nipošto! No ona je samo temelj za sve što slijedi.

Koji nastavni predmeti su bili izuzetno važni za upis u ovo zanimanje? Biologija i kemija.

Jesi li zadovoljna svojim odabirom? Jesam. Da moram birati ponovno, opet bih isto upisala.

Kakvi su tvoji poslovni planovi? Planiraš li raditi u struci, planiraš li ostati u Hrvatskoj? Planiram ostati ovdje koliko god teško bilo i uz posao nastaviti školovanje te završiti višu školu sestrinstva.

 

foto: iperbaricobologna.it

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.