Mladraci: zanimanje kuhar

Obrazovanje   |   29.05.2018.
Mladraci: zanimanje kuhar

O zanimanju kuhara govorio nam je mladi Filip Volejnik.

 

Filip Volejnik, 22, kuhar i vlasnik restorana

Zašto si odabrao ovo zanimanje? Što te privuklo? Ljubav prema kuhanju! Odmalena sam nešto miješao žlicom, okretao, kasnije roštiljao... Čini se da sam tu ljubav naslijedio od roditelja koji su se u to vrijeme bavili ugostiteljstvom.

Jesi li se prije toga raspitao o mogućnostima zaposlenja? Naravno. Bio sam, doduše, siguran kako je ovo zanimanje pravi izbor, kao što sam i sada siguran, jer nekako znam da će posla za mene uvijek biti jer svi moraju nešto jesti, zar ne? :)

Prema tvom mišljenju, kakva bi trebala biti plaća za rad u ovoj struci? Plaća bi morala biti pozamašna, viša od prosječne plaće jer težak je i krvav to posao koji oduzima mnogo vremena i živaca. Nije lako po cijeli dan stajati za štednjakom, spremati obroke koji moraju biti i lijepi i ukusni, ali onomu tko to voli, njemu neće biti teško.

Koje su dobre strane ovoga zanimanja? Dobrom stranom može se nazvati to što to nije (pre)teški fizički posao; skoncentriraš se na ono što radiš i „pičiš“! Ekipa u kuhinji je uvijek pozitivna, radiš s ljudima, tijekom rada upoznaš jako puno novih ljudi, stekneš nove prijatelje (pogotovo u sezonskim poslovima), a ako imaš sreće, i naučiš nova znanja i trikove od starijih kuhara.

Postoje li nedostatci u ovom zanimanju? Hmm, kuhinja bez klime? (smijeh)

Koliko je važna praktična primjena znanja (praksa)? Praksa je DEFINITIVNO najvažnija!

Koji nastavni predmeti su bili izuzetno važni za upis u ovo zanimanje? Ne sjećam se predmeta, ali kao što sam već spomenuo, vrlo je važno biti aktivan na praksi jer se tamo najviše nauči. To nam je zapravo najbolja priprema za posao.

Jesi li zadovoljan svojim odabirom? Izuzetno sam zadovoljan!

Kakvi su tvoji poslovni planovi? Planiraš li raditi u struci, planiraš li ostati u Hrvatskoj? Planiram ostati, već i radim u struci. Radio sam nešto u sezonama, a na kraju sam otvorio svoj restoran  u mjestu i, eto, radim, trudim se… Posla ima. Kao što sam napisao, ljudi moraju jesti. Na nama kuharima je samo da im ponudimo nešto fino što smo zamislili. Volio bih ostati u Hrvatskoj, doista, ali, kao i većina, sumnjam da ću uspjeti.

 

foto: kitchenonfire.com

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.