Martina književna zemlja čudesa: priča o čitanju

Umjetnost / slobodno vrijeme   |   Marina Mađarević  |  30.08.2018.
Martina književna zemlja čudesa: priča o čitanju

S veseljem možemo obznaniti da bibliofili u Virovitici nisu izumrli. Pravi dokaz je i mlada učiteljica Marta Furdić koja s veseljem dokazuje da rečenica Ive Andrića o tome kako „ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život“ živi i dalje. Naime, Marta čita. Točnije, Marta mnogo čita, a o pročitanom i mnogo piše. O čemu se radi, više nam je rekla sama, ljubazna i pisanoj riječi sklona, književna kritičarka Marta.

 

Marta, odnedavno na svojemu blogu Marta čita pišete svoje književne osvrte o pročitanim knjigama. Odakle ideja za pokretanje bloga namijenjenoga knjigama?

Knjige su oduvijek moja velika ljubav i ne mogu si zamisliti dan bez čitanja. Koliko volim čitati, toliko volim i izraziti svoje zadovoljstvo ili razočaranje pročitanim. Upravo sam zato odlučila pokrenuti blog te podijeliti svoje dojmove s drugima.

 

Kako odabirete knjige o kojima biste pisali?

Volim istraživati i otkrivati nove naslove, ali i poslušati tuđe preporuke. Trudim se odabirati različite žanrove knjiga, a ne samo one koje inače preferiram.

 

Kakve knjige osobno preferirate?

Oduvijek uživam u čitanju znanstvene fantastike, kriminalističkih romana i jezivih trilera koji se poigravaju s psihom čitatelja. Volim se uplašiti dobrom knjigom.

 

Je li lakše pisati i govoriti o knjizi koja Vam se svidjela ili o onoj koja Vas nije previše impresionirala?

Teže mi je pisati i govoriti o knjigama koje me ostave bez daha i riječi. Toliko je toga što bi o takvoj dojmljivoj knjizi htjela napisati, ali uvijek mi se čini da zadovoljstvo pročitanim ne uspijevam prenijeti onako kako bih htjela. S druge strane, lakše mi je naljutiti se na knjigu te se kritikom riješiti svih tih svježih negativnih emocija koje je u meni pobudila.

 

Imate li najdražu knjigu i autora koji Vas inspirira?

Teško mi je izabrati samo jednu najdražu knjigu. Ogroman sam fan Harryja Pottera, ljubitelj sam Gillian Flynn i Stephena Kinga te štovatelj Carlosa Ruiza Zafóna. Haruki Murakami je autor kojega još nisam u potpunosti razumjela, ali definitivno me impresionira i inspirira svojim riječima.

 

Pisali ste i o svojoj ljubavi prema filmovima (osobito onima koji su nastali kao ekranizacija knjige). Kad biste morali odabrati dobar film ili dobru knjigu, kakva bi bila odluka?

Iako obožavam filmove, uvijek nekako više naginjem knjizi. Putovanje je duže i dojam je jači. Meni je knjiga uvijek dostupan i zabavan instant-bijeg od stvarnosti, gdje god se nalazila.

 

S obzirom na Vašu učiteljsku profesiju, možete li govoriti i o čitanju među učenicima. Kakva je situacija?

Djeca još uvijek čitaju u svoje slobodno vrijeme. Možda malo manje zbog nekih novih preferencija koji uključuju neke druge medije, no još ih se može zainteresirati i potaknuti dobrim nelektirnim naslovom.

 

Uz svoje dnevne obaveze, koliko se uspijete posvetiti čitanju?

Postala sam majstorica za multitasking. Izvršavam svoje dnevne obaveze čitajući. S obzirom na to da imam bebača koji mi je uvijek na prvom mjestu, „lovim“ njegove dnevne spavanjce i najviše čitam tada. Svaka mi je večer također rezervirana za čitanje i u tom miru najviše uživam.

 

Što smatrate najvećim dobrobitima čitanja?

Meni je čitanje najvažnija sporedna stvar na svijetu, opuštajuće putovanje te ugodno društvo uvijek i svugdje. Čitanje je možda i jedina aktivnost koja u sebi nosi isključivo dobro. Knjiga hrani našu dušu, jača intelekt, obogaćuje maštu i uvijek nam je dostupan bijeg u neke sretnije, strašnije ili tužnije krajeve.

 

Gdje možemo pronaći Vaše tekstove?

O tome što Marta čita možete čitati na blogu , pratiti na Facebook stranici ili Instagramu.

 

Marti želimo još mnogo zanimljivih zapleta i raspleta književnih tekstova o kojima će pisati za svoje vjerne knjiške pratitelje, a sve ostale ćemo podsjetiti na to kako čitanje obogaćuje vaš rječnik, razvija maštu, oštri um i povećava znanje, stoga – trkom u knjižnicu!

 

foto: Marta Furdić (iz privatnog albuma)

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.