Kako preživjeti hostele

Mobilnost / putovanja   |   10.07.2018.
Kako preživjeti hostele

Hosteli su popularna mjesta prilikom putovanja. Neki imaju više kreveta u sobama, neki mogu biti privatni, neki imaju svoje kupaonice, u nekima se kupaonice dijele... Ono što im je zajedničko je društvena nota: u hostelima možete upoznati mnoge nove ljude (upozorenje: neki će vam se svidjeti, neki neće).

 

Je li hostel za mene?

Jedno od prvih pitanja koje si trebate postaviti. Kako biste došli do odgovora, odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Tražite jeftiniji smještaj prilikom putovanja?

2. Želite upoznati nove ljude i steći nova iskustva?

3. Nemate problema s dijeljenjem sobe i kupaonice s drugim ljudima?

4. Spremni ste na čudne navike svojih privremenih sustanara?

5. Spremni ste na partijanere, noćne ptice i druge?

 

Ako ste odgovorili potvrdno na većinu ovih pitanja, čitajte dalje. Ako je češći odgovor bio "ne", možda bi bilo bolje da razmislite o nekom privatnom smještaju.

 

Upute za preživljavanje u hostelu 

1. Uključite se u razgovor.

Budite opušteni, smireni, cool i uključujte se u razgovor s drugim ljudima. Započnite sa zaposlenicima i osobljem hostela (najlakše je, a i oni će vas najbolje savjetovati o tome koja mjesta posjetiti, gdje jesti i gdje popiti najjeftiniju kavu).

 

2. Istražite. 

Prije odlaska na put, raspitajte se o hostelima koji su dostupni. Vrlo je važno da vam, osim smještaja, ponude i povoljnu lokaciju koja vas neće odvojiti od svijeta. 

 

3. Prihvatite pravila.

Svaki hostel ima svoja pravila koja treba poštovati pa to bolje činite kako vas ne bi izbacili.

 

4. Poštujte tuđu privatnost.

Poštujte svoje sustanare za vrijeme boravka u hostelu. Ne bučite dok spavaju, ne puštajte glazbu preglasno, ne stvarajte nered. Također, očekujte isto od svojih sustanara. Ukoliko oni ne poštuju vaša prava, slobodno zatražite osoblje da intervenira ili zatražite drugu sobu.

 

5. Koristiti hostelsku kuhinju?

U hostelima su uglavnom dostupne kuhinje u kojima gosti sami mogu pripremati hranu. Ondje također možete naučiti nove recepte iz drugih kultura, ali isto tako pripazite što jedete (nije svaka hrana za svakoga!).

 

Što ponijeti u hostel?

 • japanke (kako ne biste pokupili gljivice prilikom tuširanja, ponesite plastične japanke ili najjeftinije papuče za tuširanje)
 • lokot s ključem (zaštitite se od moguće krađe; vrijednije stvari poput novčanika, putovnice i mobitela držite pod jastukom)
 • čepiće za uši (kako partijaneri ili hrkači ne bi omeli vaš san)đ
 • ručnik (ako možete, ponesite i plahtu ili vreću za spavanje)
 • masku za oči (kako vas ne bi budilo svjetlo)
 • adapter za utičnice (iako većina europskih zemalja koristi utičnice s dvije rupe, zemlje poput Engleske, Irske i Malte koriste one s tri)
 • više kablova za punjenje (osigurajte se kako biste mogli fotografirati u miru i bez brige o tome hoće li vas baterija na mobitelu ili fotoaparatu iznevjeriti)

 

Svakako na vrijeme provjerite ocjene hostela kako ne bi bilo neželjenih iznenađenja. Provjerite sljedeće mrežne stranice:

 • TripAdvisor: nudi detaljan uvid u hostele i njihovu ponudu, ocjene hostela
 • Hostel World: nudi uvid u dostupne sobe, ocjene koje je hostel dobio, čak i nacionalnosti potencijalnih sustanara; nudi i bookiranje
 • Hostels.com: nudi detaljan vodič o hostelima te ocjene hostela
 • Hostel Bookers: sličan Hostel Worldu, osim što još donosi i izvješće o urednosti, atmosferi i slično

 

Iako će vas prvo hostelsko iskustvo možda zastrašiti u početku, budite sigurni da će to biti iskustvo koje nikad nećete zaboraviti.

 

izvor: europa.eu (tekst preveden s engleskoga jezika)

foto: europa.eu

 
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.