Ivanov poziv na Outdoor Weekend ili kako su se u virovitičkoj prirodi skrili BOR, Šaran i vrijedni mladi ljudi

Umjetnost / slobodno vrijeme   |   Marina Mađarević  |  06.08.2018.
Ivanov poziv na Outdoor Weekend ili kako su se u virovitičkoj prirodi skrili BOR, Šaran i vrijedni mladi ljudi

Albert Einstein jednom je izjavio: „Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti.“. Učinili su to i uporni i vrijedni mladi članovi Biciklističkog kluba „BOR“ koji su u okrilju netaknute prirode Virovitičkih ribnjaka pronašli univerzalno mjesto za sportske aktivnosti, dobru zabavu uz sjajno društvo, a ujedno i za sklapanje prijateljstva s prirodom koja to itekako zna vratiti. O Putu Šarana, drugom Outdoor Weekendu i predstojećim aktivnostima razgovarali smo s aktivnim Ivanom Vrbanićem, članom BK „BOR“.

 

Na sam spomen Puta Šarana svi bismo vjerojatno pomislili na ribolov –  i prevarili bismo se. Ivane, što je zapravo Put Šarana, kako je dobio svoj naziv i ima li uopće veze sa štapovima za pecanje i udicama? :)

Nedaleko od Virovitice, oko devet Virovitičkih ribnjaka, kroz gustu šumu, grupa marljivih članova kluba BK „BOR“ ručno je izradila XC stazu Put Šarana koja je s vremenom iz staze za bicikliste prerasla u omiljenu stazu trkača, pješaka i planinara.

Staza je duga 11 kilometara te je jedinstvena u Slavoniji, a rekao bih i u cijeloj Hrvatskoj, po tome što je čak 10 kilometara staze šumski trail (trail je šumska staza širine do jednoga metra). Kompletna staza napravljena je od nule: od ishođenja dozvola, trasiranja do kopanja tih 10 kilometara traila.

Svoj naziv Put je dobio upravo iz razloga što trail (put) okružuje Virovitičke ribnjake pa je tako nekako od Carp traila došlo do Puta Šarana. Dotad je postojao samo Put paprike. :)

Staza nema puno veze sa štapovima za pecanje i udicama - osim ako ga ribiči ne koriste za dolazak na neki dio ribnjaka :) -  nego pruža jedinstveni doživljaj Bilogore i njezine prirode.

 

Kako se javila ideja o stvaranju jedne ovakve staze i tko je njezin inicijator?

Ideja je nastala među samim osnivačima Kluba. Ekipa je na početku krenula s downhill vožnjama (samo spust nizbrdo što brže moguće) te su često išli u Pakrac gdje je bilo uređenih staza s visinskom razlikom koja omogućava ovakve utrke jer za takav tip vožnje trebate veće brdo da se što duže spuštate. Nakon što im se to sve skupa svidjelo, htjeli su napraviti i kod nas stazu koja bi nam bila bliže pa su je počeli graditi nedaleko od Lončarice.

Nakon toga su shvatili da kod nas nema dovoljno velikog brda i da je konfiguracija Bilogore zapravo idealna za Cross-country stazu, a blizina Virovitičkih ribnjaka od grada idealna. Proveli su neko vrijeme istražujući šumu oko ribnjaka i tražeći liniju za buduću stazu, riješili papirologiju s Hrvatskim šumama i krenuli u izgradnju staze.

Nakon nekoliko mjeseci rada iznikla su prva 4 kilometara staze te se održala pozivna utrka u sklopu Slavonske brdsko-biciklističke lige. Svi sudionici bili su oduševljeni te se s entuzijazmom krenulo u proširenje biciklističke staze. Nastavak radova nakon 2012. godine donio je povećan broj volontera koji su se izmjenjivali ovisno o slobodnom vremenu. Stazu se trasiralo i označavalo, a zatim se kopalo i grabljalo dok nije bila dovršena. Staza, u konfiguraciji terena u kakvoj je danas, završena je u kolovozu 2013. godine.

 

Gdje se nalazi Put Šarana?

Put Šarana počinje i završava na prvom virovitičkom ribnjaku, a okružuje svih devet ribnjaka. Ulaz na stazu označen je pločama, kao i cijela staza na kojoj postoje oznake, tako da se ne možete izgubiti. :)

 

Do lani je BK „BOR“ organizirao samo biciklističku utrku XC Put Šarana, koja je tada s trail utrkom prerasla u Put Šarana Outdoor Weekend. Ove godine ste u organizaciju uključili i Atletski klub Virovitica te pripremili brojne zanimljive sadržaje na Outdoor Weekendu. O čemu se radi i što nas očekuje od 17. do 19. kolovoza 2018.?

Put Šarana Outdoor Weekend je više od natjecanja, on je spoj dvaju sportova, biciklizma i trčanja, prirode i dobre atmosfere. Izazovan je za rekreativce, zabavan za profesionalce.

Natjecanja započinju biciklističkom utrkom u subotu, a nastavak slijedi u nedjelju kada je na redu trail utrka. Biciklistička XC utrka vozi se u sklopu GIANT Slavonsko brdsko biciklističke lige u osam kategorija, a kilometraža ovisi upravo o odabiru kategorije koja ovisi o godištu. Bez obzira na ligu, svi se mogu natjecati. Trail utrka trči se u nedjelju, 19. kolovoza, na tri staze u dužini od 3, 5 ili 11 kilometara, a za one najmlađe bit će organizirana mini-utrka prije službenog starta.  

Dio atmosfere prenijet će se i u grad, gdje će se u petak kod sata tražiti najbrži klinac u gradu. Na kratkoj označenoj stazi u biciklističkoj će se utrci moći okušati djeca od predškolske dobi pa do osmog razreda, dakako, u posebnim dobnim kategorijama. Prijave započinju u 16:30 sati, a utrka je na rasporedu u 17 sati. Nakon dječje utrke, u 18 sati započinje „usporka“ u kojoj se mogu okušati svi, čak i slučajni prolaznici. Pobjednik je onaj tko najsporije odvozi 5 metara, bez da miruje duže od 3 sekunde. Za one najhrabrije, navečer je na rasporedu noćna vožnja na biciklističkoj stazi Put Šarana.

U ime Biciklističkog kluba „BOR“ te našeg partnera, Atletskog kluba Virovitica, pozivam sve građane da nam se pridruže, bez obzira na to hoće li trčati, voziti ili samo navijati.

 

Tko sve može sudjelovati na Putu Šarana?

Ove godine smo se potrudili da stvarno svatko može naći bar jednu aktivnost za sebe, bez obzira na godine i fizičku spremnost. Aktivnosti u gradu su više usmjerene na djecu i lokalno stanovništvo dok su aktivnosti na Putu Šarana usmjerene na rekreativce i sportaše.

Htio bih istaknuti da ne morate biti jako ozbiljan rekreativac ili sportaš da biste iskusili čari prirode koju pruža staza Put Šarana. Dovoljno je imati bicikl s kočnicama i kacigu ili tenisice za trčanje. :)

 

S obzirom na to da je riječ o otvorenom prostoru i prirodi, postoje li neke upute i pravila ponašanja koja bi organizatori voljeli podijeliti sa svim posjetiteljima događaja?

Pravilo je jednostavno: nemoj ostaviti trag iza sebe nakon vremena provedenog u prirodi. Pritom prvenstveno mislim na otpad. Obavezno je pokupiti ga nakon sebe, a pobrinuli smo se i da bude dovoljno mjesta za njegovo odlaganje.

 

Gdje možemo doznati sve aktualne vijesti vezane uz događaj?

Sve vijesti možete doznati na Facebook stranici, Facebook eventu te na web stranici posvećenoj samoj stazi i Outdoor Weekendu: putsarana.com.

 

Ivanu zahvaljujemo na razgovoru te od srca čestitamo njegovu Biciklističkom klubu „BOR“ i Atletskom klubu Virovitica na sjajnom projektu koji poštuje podcijenjenu istinu: zdravo tijelo, zdrav duh, ali i zdrava priroda oko nas.

Svima vama koji se planirate pridružiti Outdoor Weekendu 17., 18. i 19. kolovoza na Virovitičkim ribnjacima želimo lijepo vrijeme, što manje komaraca i što bolje rezultate.

 

 

 

foto: Facebook (Put Šarana Outdoor Weekend)

video: Youtube

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.