Ciklus radionica Gradskog muzeja Virovitica: Ljekovito bilje

Umjetnost / slobodno vrijeme   |   24.05.2018.
Ciklus radionica Gradskog muzeja Virovitica: Ljekovito bilje

Muzejsko-pedagoški program ˝Ljekovito bilje˝ predstavlja ciklus radionica i predavanja, usmjerenih na tematiku ljekovitog bilja i drveća. Zamišljene kao simbioza etnoloških istraživanja i likovnosti, radionice donose alate usvajanja znanja i recepata narodne medicine u kombinaciji s likovnom praksom vizualnog memoriranja tj. dokumentiranja forme biljaka na papir (listića, korijena, cvijeta) s ciljem njihova prepoznavanja u prirodi.

Program radionica strukturiran je uvodnim predavanjima voditelja o određenim biljkama (samoniklim, začinskim), njihovoj ljekovitosti te iskoristivosti u narodu (čajevi, tinkture, sokovi). Predavanje prati praktični dio koji uključuje kreativan rad dokumentiranja biljaka likovnim tehnikama s ciljem njihove determinacije (crtež, grafika, otiskivanje na tekstil, crtanje na paus papiru). Uvažavajući crtež kao jedan od najboljih ˝učitelja˝ memoriranja oblika, prepoznajemo i likovnu komponentu dječjeg crteža koja doprinosi vizualnoj raznolikosti svojom slobodnom razigranom stilizacijom. Kao treći element prisutan je i terenski aspekt koji podrazumijeva fotografiranje biljaka i drveća (˝lov na biljke˝) te sakupljanje. 
Jedan od prioritetnih ciljeva projekta, uz osvještavanje korisnika o vrijednostima te ljekovitoj iskoristivosti biljnog svijeta koji ih okružuje, je izdavanje male džepne publikacije koja bi sumirala vizualne materijale ostvarene putem radionica pružajući osnovne znanstvene činjenice i tradicijska znanja vezana uz tzv. travarstvo. Zamišljena publikacija svojim bi privlačnim fotografskim i likovnim sadržajima (dječjim crtežima biljaka) funkcionirala kao svojevrstan vodič za prepoznavanje domicilnih biljnih vrsta virovitičkog kraja te njihove iskoristivosti u ljekovitom i uporabnom smislu povezujući etnologiju i likovnu umjetnost u priču o poštovanju i prijateljstvu prema biljnom svijetu.

Molimo posjetitelje zainteresirane za radionice ovog ciklusa da se prijave na mail adresu - crtomat@gmail.com .

 

Prva radionica „Ljekovito bilje: prikupljanje, sušenje i priprava u tradiciji“ očekuje nas u subotu, 26. svibnja od 10.30 do 12 sati. Na radionici će biti riječi o narodnim vjerovanjima i usmenom prenošenju tradicije o prikupljanju ljekovitog bilja, njegovog pohranjivanja i korištenja u narodnoj medicini i samo izlječenju. Nakon uvodnog dijela etnologinje bliže ćemo se upoznati s biljkama koje su trenutno u cvatu, a koje se tradicionalno koriste u našim krajevima. Njihove karakteristike, prepoznatljivost, načine korištenja upoznat ćemo kroz praktični, interaktivni dio. Uz edukaciju, pripremili smo razne materijale za crteže i rad, kao i praktične savjete izrade torbi, vrećica za prikupljanje bilja.

 

izvor: Facebook (Gradski muzej Virovitica)

foto: Facebook

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.