Bez stresa i loših međuljudskih odnosa putem relaksacije smijehom u Verandi

Zdravlje   |   06.06.2018.
Bez stresa i loših međuljudskih odnosa putem relaksacije smijehom u Verandi

Moderna je znanost potvrdila da je bogata mreža emocionalne povezanosti među ljudima na prvom mjestu za stvaranje osobne sreće i dobrih odnosa u zajednici. Nedostatak opuštenog i neopterećenog kontakta rezultira nesuglasicama koje mogu trajno otuđiti osobu od prijatelja i obitelji. To je jedan od razloga zašto su nasilje, ovisnosti i maloljetnička delikvencija postali naša svakodnevnica. Svjesni problema i velike količine stresa oko nas odlučili smo započeti satove relaksacije smijehom u Udruzi za pomoć mladima „Veranda“.

U radu se koristi metoda relaksacije smijehom koja je kombinacija smijeha i pravilnog disanja. Smijeh, pjevanje i igra element su unutarnje radosti koje potičemo vježbajući smijeh. Znanstveno je dokazano da tijelo ne raspoznaje razliku između prirodnog i simuliranog smijeha te da i jedna i druga vrsta smijeha izazivaju iste pozitivne fiziološke promjene. Vježbama smijeha pristupamo kao inventivnoj vrsti tjelovježbe putem koje postajemo razigrani poput male djece i izražavamo svoju urođenu ali često potisnutu radosnu prirodu.

Kao rezultat imamo trenutno podizanje raspoloženja, smanjivanje stresa i međusobnih tenzija, bolju komunikaciju, empatiju, poboljšanje ukupnog zdravstvenog stanja, smanjivanje depresije i anksioznih stanja, povećanje samopouzdanja i sposobnost samoizražavanja. 

Tijekom 2016./2017. za mlade od 13 do 19 godina u udruzi za pomoć mladima VPŽ Veranda vježbe smijeha, relaksacije i disanja provodile su članice udruge Veranda Marina Petrić, radna terapeutkinja i certificirana voditeljica relaksaciie smijehom  i Jelena Pavlek Bardić, radna terapeutkinja i NLP master praktičarka.

U 2018. nastavljamo s relaksacijama smijehom, ovoga puta za mlade u dobi od 15 do 25 godina. Svi koji žele sudjelovati mogu se javiti za više informacija na e-mail adresu: maja.veranda@gmail.com.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.