Besplatne edukacije na mreži

Obrazovanje   |   11.01.2018.
Besplatne edukacije na mreži

MOOC je kratica za „Massive open online course“ (hrvatski: „Masovni otvoreni mrežni tečaj“). Sve je više ovakvih stranicama, a neki od najpoznatijih tečajeva su:

 

ALISON 

Stranica je osnovana 2007. u Galwayu s ciljem širenja internetskoga učenja. Nudi preko 1 000 različitih tečajeva, a dostupna je i na nekoliko svjetskih jezika. Omogućuje i stjecanje diploma ili certifikata.

 

CodeCademy

Uz ove tečajeve možete naučiti desetke programskih jezika. Za to će biti potrebno nekoliko sati, ali za profesionalnija znanja će se morati izdvojiti i nešto novca jer nisu svi tečajevi na stranici besplatni.

 

Coursera  

Ova stranica omogućuje na tisuće različitih tečajeva koje partnerski podupiru velika sveučilišta (poput Yalea, Princetona, Peking Universityja, sveučilišta iz Melbournea i Sankt Peterburga i sl.) te velike tvrtke i korporacije (poput IBM-a, SBER banke, National Geographica, Googlea). Putem Courserae možete naučiti više o računalima i računalnim tehnologijama, poduzetništvu, društvenim znanostima…

 

EdX

Ove tečajeve podržavaju velika sveučilišta poput Berkleyja i Harvarda. Zastupljeni su tečajevi o računalima i znanosti, jezicima, različitim državama, podatcima i statistici, ekonomiji i financijama, biologiji i prirodnim znanostima, poslovanju i biznisu te inžinjerstvu. Certifikat ovdje možete dobiti, ali za izdavanje diplome morate platiti (dakako, nakon uspješno položenih obveza).

 

FutureLearn

Najpopularniji tečajevi na ovim stranicama su oni o ekonomiji, zdravlju i psihologiji, računalnim znanostima i programiranju te poučavanju. Platforma je dostupna i u obliku mobilne aplikacije, a zanimljiva je zato što nudi interakciju i komunikaciju s drugim sudionicima tečajeva.

 

Open Culture 

Stranica nudi preko 1 300 online tečajeva iz različitih područja (humanističke, društvene i prirodne znanosti) koje su pripremila vodeća svjetska sveučilišta i fakulteti poput Stanforda, Yalea, MIT-a, Harvarda, Berkleya, Oxforda i drugih. Osim pisanih sadržaja, stranica sadrži i više od 45 tisuća sati audio i video materijala (predavanja). Sadržaje možete preuzeti na svoja računala.

 

Open2Study

Besplatno možete učiti o ljudskom tijelu i zdravlju (zanimljiv je tečaj za primalje), sociologiji, sportu, fotografiji, ljudskoj psihi, glazbi, poslovanju, astronomiji, mehanici, agrokulturi… Tečajevi su nastali na inicijativu australskih sveučilišta. Predavanja traju otprilike 4 tjedna, a po njihovom završetku dobije se besplatan certifikat.

 

PluralSight

Platforma nudi niz tečajeva o razvoju Softwarea, IT problematici, arhitekturi i gradnji, manufakturi i dizajnu, a potkrijepljena je i pitanjima o poslovanju i ekonomiji.

 

SkillShare

Ovi video-tečajevi u 14 lekcija i 90 minuta nude znanja o e-mail marketingu i načinima razvoja poslovanja.

 

Udemy

U 55 tisuća online tečajeva možete steći znanja o računalnim programima, grafičkom dizajnu, fotografiji, menadžmentu, web-dizajnu, sviranju klavira i slično. Predavanja su dostupna na tridesetak svjetskih jezika (čak i na hrvatskom). Za razliku od drugih tečajeva, ovaj se odnedavno plaća 11 dolara.

 

foto: universal-translation-services.com

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.